JELLO

Jello

2017

När jag fann det som svårast att formulera projektet hittade jag orden här ovan nerklottrat i min skissbok. Att beskriva i metaforer är ett sätt att försöka hantera det obegripliga, ohanterliga och det svåra. Symbolik och metaforer är något jag använder mig av i mitt skapande för att tillåta en ytlig lekfullhet kontra en tyngre allvarsamhet i botten.


I detta projekt har jag fördjupat mig i skalbaggar och hörsägner. Tordyveln Geotrupidae och Herkulesbaggen Dynastes hercules är två skalbaggar som i gammal folktro har symboliserat djävulen, döden och medfört otur. Finner du en tordyvel på rygg och hjälper den upp igen sägs det att du kan få dina synder förlåtna. Både tordyveln och herkulesbaggen har förknippats med mörkare makter och övernaturliga krafter.


I motsats till människan har skalbaggen sitt skelett utanpå. Det blir som ett pansar för överlevnad, men gör den inte helt osårbar. Dödligheten är ofrånkomlig, vare sig för insekter med hårt yttre eller människor med hårt inre.

Motgångar gör dig stark. Det är som en (symbolisk) täckt yta, jag förställer mig det som möglet över gammalt bröd. Denna håriga hinna får du leva med. Inifrån.

Den inre håriga hinnan är inte en prövning för att se hur stark du egentligen var. Det är ett bevis på att något jävligt fel och orättfärdigt har hänt.

Vänder du dessutom detta mot dig själv,

då är det svårt att finna själens penicillin.